Konfucius - Raymond Dawson

V západních jazycích existuje pozoruhodně málo knih o Konfuciovi a ještě méně jich spojuje vysokou vědeckou úroveň s čtivostí. Raymond Dawson ve svém textu systematicky vysvětluje, že Konfuciovo učení tvoří ucelený sociální, etický a intelektuální systém a hodnotí jeho vliv na Čínu a moderní svět.Konfucius žil kolem roku 500 př....
  • Dostupnost: 1 ks
  • EAN: 8020704965
  • Číslo zboží: 0118268
Dostupné množství: 1,000
50,-


Specifikace

Další
Edice
Parametry
Nakladatel
Rok vydání
1994
Počet stran
119
Jazyk vydání
Vazba
Vlastnosti
ISBN
80-207-0496-5
Stav
✅ Pěkný stav
V západních jazycích existuje pozoruhodně málo knih o Konfuciovi a ještě méně jich spojuje vysokou vědeckou úroveň s čtivostí. Raymond Dawson ve svém textu systematicky vysvětluje, že Konfuciovo učení tvoří ucelený sociální, etický a intelektuální systém a hodnotí jeho vliv na Čínu a moderní svět.

Konfucius žil kolem roku 500 př. n. l., tři století před tím, než lze spolehlivě datovat konfuciánské texty. Ve starověku mělo kanonické postavení pět děl: Kniha proměn, Kniha dokumentů, Kniha písní, Kniha obřadů a Letopisy jara a podzimů. Podle tradice měl Konfucius podíl na těchto spisech jako sestavitel, komentátor nebo vydavatel. Díla ovšem neobsahují jen autentický materiál sebraný učedníky, ale i cizorodý materiál podsunutý těmi, kdo chtěli svým názorům dodat vážnosti. Chceme-li proniknout co nejblíže ke skutečnému Konfuciovi, nejlepší bude podívat se na sbírku výroků a stručných historek nazvanou Hovory.

Obsah:

Předmluva a historický úvod
Hlavní čínské dynastie
Poznámka k odkazům
Poděkování
1) Konfucius a Kchung Fu-c'
2) Učení se a vyučování
3) Rituál a hudba
4) Humánnost a jiné ctnosti
5) Urození muži a rytíři
6) Vláda a lid
7) Konfuciánská Čína
Rejstřík
Odkazy na Hovory
Doporučená bibliografie